måndag 30 januari 2012

Potatismos är gott i bröd!

När jag gör potatismos gör jag ofta lite extra. Det som blir över fryser jag antingen in eller så bakar jag bröd på det! Det blir goda frallor! Det är dessutom väldigt enkelt.

Potatismos (ta den mängd som finns att tillgå och anpassa övriga ingredienser efter det)
Värm lite mjölk fingervarmt och ha i lite sirap, ca 1 msk och salt 1/2 tsk, smula i lite jäst ca 15-25 gram.
Häll över potatismoset, moset skall bara bli lite löst, så anpassa mängden mjölk till mängden mos! Det går åt mindre än vad man tror.
Börja tillsätta mjöl och fortsätt tills du får en smidig deg som går att hantera.
Låt jäsa till dubbel storlek
Baka ut och forma små runda bullar som du plattar till lite grann
Låt jäsa igen, känn på bullarna för att se om de jäst färdigt!
Pensla med vatten!
Ställ försiktigt in i ugnen 225 grader i femton minuter!

Jag gillar inte när det smakar jäst om brödet så jag har ofta i mycket mindre jäst än vad som anges i recept, brödet får jäsa längre istället. Sist jag gjorde brödet fick de jäsa över natt, men då behöver de stå lite svalt, fick nybakta frallor till frukost!Bakar ibland Leilas sirapslimpor och första gången följde jag receptet och hade i 50 gram, men det smakade jäst om det brödet och luktade starkt. Nu när jag bakar det brödet halverar jag mängden jäst och sirap, då blir det mycket godare! Länk till de goda sirapslimporna finns här!


Om du provar detta får du gärna rapportera vad du tycker om brödet!

Lycka till hälsa fru Esson!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar